Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Με την συντροφιά του ΕΚΕΒΙ


Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.Κ.Ε.Β.Ι.) και η προώθηση της Φιλαναγνωσίας

Τα τελευταία χρόνια το Ε.Κ.Ε.Β.Ι. έχει αναπτύξει πολλές δράσεις και πραγματοποιεί εκδηλώσεις για να φέρει τα παιδιά κοντά στο βιβλίο. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε συγγραφείς και εικονογράφοι να επισκέπτονται σχολεία, να συζητούν με τους μαθητές κι έτσι η επαφή με το βιβλίο να εξελίσσεται σε μια δημιουργική δράση γεμάτη εκπλήξεις και εμπειρίες. Είναι απαραίτητο η φιλαναγνωσία ν’ αναπτυχθεί από μικρή ηλικία και τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την αξία του βιβλίου από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Κι εδώ έρχεται αρωγός το Ε.Κ.Ε.Β.Ι. ώστε το βιβλίο να μπει στη ζωή και στα ενδιαφέροντα των παιδιών, να γίνει μια αγαπημένη συνήθεια, που ανοίγει τους ορίζοντές τους για όνειρα. Ελπίδες, κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Το καλό εξωσχολικό βιβλίο πρέπει να βρει τη θέση που του αξίζει στην εκπαίδευση και να αποτελέσει οδηγό παιδιών και εκπαιδευτικών στο ταξίδι της γνώσης. Σίγουρα ο πλούτος της λογοτεχνίας ανήκει σε όλους και το Ε.Κ.Ε.Β.Ι. το μοιράζει απλόχερα.
Ένας ευαισθητοποιημένος νέος αναγνώστης με κριτική σκέψη γίνεται αργότερα ένας ώριμος και ενεργός πολίτης. Και οπωσδήποτε η συμβολή του βιβλίου για τη διαμόρφωση τέτοιων προσωπικοτήτων είναι αναμφισβήτητη και πολύτιμη. Το Ε.Κ.Ε.Β.Ι. λοιπόν προωθεί φιλαναγνωστικές δράσεις για ν’ ανακαλύψουν τα παιδιά τη χαρά της ανάγνωσης. Οι δράσεις είναι οι εξής:
1. Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία:
Δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τη βιογραφία, την εργογραφία, αλλά και τους ίδιους τους δημιουργούς, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και ν’ αγαπήσουν το βιβλίο.
2. Κινητές εκθέσεις μεγάλων λογοτεχνών:
Δανείζονται στα σχολεία εκθέσεις λογοτεχνών (Εμπειρίκου, Παπαδιαμάντη, Σικελιανού, Καζαντζάκη, Θεοτοκά, Εγγονόπουλου) ώστε να γνωρίσουν οι μαθητές τη ζωή και το έργο τους και να ταξιδέψουν με την πένα τους σ’ ένα πρωτόγνωρο και συναρπαστικό κόσμο.
3. Βιβλιοπαιχνίδια:
Δράσεις μέσα από τις οποίες τα παιδιά ανακαλύπτουν τα μυστικά του βιβλίου απ’ την αρχή της δημιουργίας του, ως το τέλος που θα βρεθεί στο ράφι της βιβλιοθήκης.
4. Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης:
Το Ε.Κ.Ε.Β.Ι. οργανώνει την έκθεση με στόχο την παρουσίαση βιβλίων αλλά και δράσεων (αφήγηση, εικαστικά εργαστήρια, παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα) για να δημιουργηθεί μια όμορφη και δημιουργική σχέση παιδιών - βιβλίου.
5. Διεθνής Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στην Αθήνα:
Ένα πανηγύρι γεμάτο εκπλήξεις για τη γνωριμία των μικρών αναγνωστών με το καλό βιβλίο.
6. Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2 Απριλίου:
Την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος παραμυθάς Χ. Κ. Άντερσεν, τιμάται και το παιδικό βιβλίο με εκδηλώσεις και πολλές - πολλές εκπλήξεις.
7. Ψηφιακοί Θεματικοί Φάκελοι:
Στόχος αυτής της ενότητας είναι να μάθουν οι μαθητές να χρησιμοποιούν τις σχολικές βιβλιοθήκες για να ανακαλύπτουν το θησαυρό της γνώσης συνδυάζοντας πολλές θεματικές ενότητες.
Περισσότερες πληροφορίες για το Ε.Κ.Ε.Β.Ι. μπορείτε να επισκεφτείτε το http://www.ekebi.gr/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου